PMB celebrates grand opening of medical plaza, formerly a movie theater, in Goodyear

Posted

PMB announces the completion of Goodyear Medical Plaza, an adaptive reuse project that converted a 50,000-square-foot 1980s-era multiplex movie theater to a modern medical use.

A grand opening celebration for the project, which is currently 90 percent leased, was Oct. 24.

The repurposed facility is located at 1325 N. Litchfield Road in Goodyear, immediately west of the Abrazo West Campus, a 188-bed acute-care community hospital and Level 1 Trauma Center operated by Phoenix-based Abrazo Community Health Network.

“PMB is proud of this beautiful facility and the innovation, collaboration and creative solutions that went into this exciting adaptive reuse project,” says Mark Toothacre, president of the San Diego-based firm.

“The finished product incorporates high-profile features that rival new, build-to-suit medical office buildings, but our strategic adaptive reuse approach delivered a gorgeous facility on a construction schedule half that of a ground-up project. The newly repurposed project creates proximate, modern medical office space further providing growth space for Abrazo’s affiliated medical group.”

Goodyear Mayor Georgia Lord also praises the project.

“We are so excited to see the former cinema building come to life again,” Ms. Lord said. “Goodyear Medical Plaza is a perfect example of repurposing an empty building and turning it into vibrant office space. The newly revitalized structure enhances the area and brings new jobs and opportunity for growth to the Goodyear Medical Innovation Corridor.

“We are fortunate to have these talented physicians and medical businesses offering quality healthcare to our residents. Thank you PMB for your continued investment in Goodyear.”

PMB pursued the conversion in response to the need for Class A medical office space in this con-strained on-campus market. The new building expands the Abrazo West Campus wound care pro-gram, and provides such outpatient services as imaging, multi-specialty care, internal medicine, pain management, wound care and physical therapy.

PMB retained the former theater’s 12-foot wide common hallways to create a patient-centric public corridor and added a beautiful and completely reworked building entry. PMB also took advantage of the 22-foot ceiling heights to create open spaces with great future flexibility.

In this adaptive reuse, PMB mitigated a number of challenges, including:

  • Space planning around load bearing demising walls between theaters by carefully planning clinical pods
  • Reconfiguring the common and tenant areas to eliminate elevation changes in the existing floors.
  • Modifying an extremely dated theater exterior to create a stylish, modern appearance with a dra-matic building entry.

Visit www.pmbllc.com.

Comments